Hrvatska
verzija


 
Neka ovo bude vaša početna stranica.
Stavite ovu stranicu u Favorites.
Provedena mirovinska reforma je nepravedna!
Reforma mirovinskog sustava suštinski je nepravedna, jer ćemo zbog djelomičnih interesa u dugom roku oštetiti veliku većinu građana, zaključak je konferencije o mirovinskom sustavu pod nazivom “Zašto je 67 previše i koji su preduvjeti za poticanje duljeg ostanka u svijetu rada”, koja je održana 4. travnja 2019. Konferenciju su organizirale Zaklada Friedricha Eberta i inicijativa "67 je previše", koju su pokrenule tri sindikalne središnjice: Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati i Matica hrvatskih sindikata. Na konferenciji su se mogla čuti iskustva provedene mirovinske reforme u Belgiji i Austriji, te rezultati istraživanja o kvaliteti rada u Hrvatskoj i razlozima za prijevremeno umirovljenje. 

 • Kriza rada, a ne kriza mirovinskoga sustava!
 • U Hrvatskoj su ljudi manje zadovoljni svojim radnim mjestomVerzija za ispis Pročitajte više
 
1. svibnja – Međunarodni praznik rada
Prvi maj ili Međunarodni praznik rada je praznik kojim pripadnici i simpatizeri radničkog pokreta obilježavaju sjećanje na svoja dostignuća, odnosno žrtve koje su njihovi pripadnici radničkog pokreta podnijeli kako bi se izborili za veća radna prava. 
1. svibnja nije točan komemorativni datum nemira koji su izbili na Trgu žitne burze u Chicagu 1886. godine, a koji se smatraju glavnim događajem koji je inspirirao ovaj praznik. Da se upravo 1. svibnja komemorira kao datum koji obilježava pravo na 8 sati rada, 8 sati sna i 8 sati prava na vlastiti život, odlučila je jednoglasno američka Federacija organiziranih sindikata na konvenciji u listopadu 1884., dvije godine ranije. Međunarodni postaje 1890. godine i danas je službeni praznik u više od 80 zemalja, a u još toliko zemalja se neslužbeno slavi, često uz uličnim nemirima.

 • Nemiri na Trgu žitne burze u Chicagu Verzija za ispis Pročitajte više
 
40. susreti - Prijavite se, idemo u Zaton!
Ostala su još samo dva mjeseca do 40. susreta radnika u tiskarstvu, komunikacijama, nakladništvu i medijima – SGI, koji će se održati od 6. do 9. lipnja 2019. godine na prošlogodišnjoj destinaciji u apartmanskom naselju Zaton – Zadar. 
Ovaj kompleks uz more nudi kvalitetan smještaj u apartmanima s 4 (i 3) zvjezdice te sve sadržaje za sportske susrete, a kuglanu osiguravamo u nekoliko minuta vožnje udaljenom Zadru. Cijena po osobi za tri puna pansiona u apartmanu s 4 zvjezdice iznosi 1.005,00 kn, uz mogućnost plaćanja u tri rate. Sudionici će imati tri puna pansiona koji počinju s večerom u četvrtak i završavaju s ručkom u nedjelju.
Sportova će biti napretek, a druženje i zabava ne smiju izostati. Sportska natjecanja se planiraju održati u: malom nogometu, kuglanju, stolnom tenisu, mini golfu, potezanju konopa, tenisu, odbojci na pijesku, boćanju, belotu i briškuli/trešeti, te plivanju, košarci i pikadu koji se pokazao kao pun pogodak. Zabavni dio predviđen je u petak i subotu navečer, na terasama uz more ili u poznatoj diskoteci Saturnus. 
Pozivi i plakati upravo stižu u podružnice! Prijavite se početkom svibnja i to u što većem broju, da nam svima 40. susreti budu što bolji! 

Verzija za ispis
 
Radionica: Komunikacijski alati u funkciji kvalitetnijeg zastupanja interesa radnika
U okviru Projekta „Dijalog i znanje napredak grade“ koji je u potpunosti financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda, održane su do sada dvije radionice pod nazivom „Komunikacijski alati u funkciji kvalitetnijeg zastupanja interesa radnika“. Radionicu je vodio dr. Hrvoje Kenfelj, koji već tridesetak godina pruža konzultantske usluge na području organizacijskog razvoja, upravljanja organizacijskom kulturom i upravljanja ljudskim resursima. 
U radionici se, uz usvajanje naprednih komunikacijskih alata, ispituje značaj i uspješnost komunikacije u različitim organizacijskim kanalima, od face to face komunikacije do rada s malom i velikom grupom. Cilj radionice je poboljšati vještine slušanja i postavljanja pitanja u cilju dobivanja kvalitetnijih informacija, uspješno koristiti vještine uvjeravanja i utjecaja, usvojiti uspješne tehnike upravljanja internom komunikacijom u organizaciji. 


 • Vođenje sastanka
 • Priprema za sastanak
 • Vježbe vođenja sastanka
 • Kanali interne komunikacije
 • Usmena komunikacija
 • Pismena komunikacija
 • Elektronička komunikacija
 • ZaključakVerzija za ispis Pročitajte više
 
Ratifikacija prijedloga Kolektivnog ugovora u Vjesniku d.d.
Nakon nekoliko godina teške poslovne i financijske situacije te spuštanja razine prava radnika u Vjesniku d.d. u proteklom razdoblju javile su se naznake stabilizacije poslovanja i, nadamo se, budućeg pozitivnog trenda, što je bio svojevrstan preduvjet za ponovne konstruktivnije kolektivne pregovore i povrat Kolektivnog ugovora za radnike Vjesnika d.d.


Verzija za ispis Pročitajte više
 
Lana Karlovac - 10% veće plaće
Dana 26. ožujka 2019. godine Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske sklopio je s poslodavcem Lana – Karlovačka tiskara d.d. Karlovac novi Kolektivni ugovor na razdoblje od godine dana.
Navedenim Kolektivnim ugovorom radnicima je povećana plaća za 10%. Dakle, prema novom Kolektivnom ugovoru najniža osnovna plaća za najjednostavnije poslove i radne zadatke radnog mjesta s koeficijentom složenosti 1,00 iznosi 4.150,00 kn bruto (u ranijem Kolektivnom ugovoru je iznosila 3.810,00 kn bruto), a sastoji se od obračunske osnovice 3.700,00 kn koja se množi s koeficijentom složenosti i stalnog dodatka od 450,00 kn. I dalje je zadržana odredba da se radnim mjestima s koeficijentom složenosti od 1,00 do zaključno 1,04 umjesto stalnog dodatka od 450,00 kn određuje stalni dodatak u iznosu od 900,00 kn. 
Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske pozdravlja politiku poslodavca koji je, svjestan činjenice da su radnici temelj svakog poslovnog pothvata, radnicima povećao plaću iako je u proteklom razdoblju značajna sredstva uložio u nove investicije te ga navedena financijska izdvajanja nisu spriječila da dodatno uloži u poboljšanje materijalnih prava radnika. Ujedno treba pohvaliti i politiku novog zapošljavanja kod poslodavca, što potvrđuju i brojke o povećanju broja radnika za 7,7% u odnosu na proteklo razdoblje. 
S obzirom na to da je poslodavac ukazao na problem visoke stope bolovanja, koja je viša u odnosu na prosjek u RH, Sindikat i poslodavac su se dogovorili da će u narednom razdoblju razgovarati o uzrocima i mogućim modalitetima rješavanja navedenog problema. 
Sklapanje novog Kolektivnog ugovora kojim je radnicima povećana plaća ukazuje na kontinuiranu zdravu i konstruktivnu suradnju s poslodavcem Lana – Karlovačka tiskara na dobrobit i radnika i poslodavca. 

Verzija za ispis
 
Hanza Media - Održana izborna skupština
Izvještajno-izborna skupština u podružnici Hanza Media održana je 10. travnja 2019. g. Na skupštini je sudjelovalo oko 75 posto ukupnog članstva, što je izrazito pohvalno. 
Izvještaj o aktivnostima podružnice u proteklom mandatnom razdoblju podnijela je sindikalna povjerenica, Ana-Marija Presečan. Od niza aktivnosti, posebno je naglasila vraćanje prava na isplatu jubilarne nagrade, poboljšanje kriterija i uvjeta za godišnji odmor. Sindikat grafičara u Hanza Mediji je bio jedan od sindikata koji su pokrenuli inicijativu za utemeljenje prvog radničkog vijeća i povjerenika radnika za zaštitu na radu. Izbori su uspješno provedeni, te je konstituirano radničko vijeće kojem je predsjednica Ana-Marija Presečan. Članovi su pozorno slušali izvještaj, te su ga pozitivno komentirali naglasivši kako su svjesni uloženog truda u proteklom četverogodišnjem razdoblju koje je teško opisati u nekoliko rečenica. 
Izvještaj o financijsko-materijalnom poslovanju podružnice podnio je predsjednik Nadzornog odbora, Rene Pintar istaknuvši da je financijsko-materijalno poslovanje bilo uredno, te da su se sva sredstva namjenski trošila za potrebe članova.

 • Novi/stari sindikalni povjereniciVerzija za ispis Pročitajte više
 
OiV - Pravo radnika na edukaciju tijekom radnog vremena
Nakon održana dva kruga pregovora s poslodavcem o prijedlogu izmjena Kolektivnog ugovora od 31. listopada 2017. godine, 14. ožujka 2019. godine Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske je s poslodavcem sklopio Dodatak II. Kolektivnom ugovoru.

 • Fleksibilnija organizacija radnoga vremenaVerzija za ispis Pročitajte više
 
URIHO - Potvrđeno povjerenje Mirjani Jurčec
Tridesetak članova koji su se okupili u pogonima tiska i kartonaže URIHO-a u Samoborskim Novakima u pozitivnom je ozračju održalo 28. ožujka 2019. godine redovnu izbornu skupštinu podružnice. 
Uz sudjelovanje predsjednika Sindikata Darija Hanzaleka, koji im je pomogao u vođenju skupštine, članovi su kroz izvještaj o radu obaviješteni o aktualnostima i koracima koji su proteklih četiri godine poduzeti u podružnici kao i pogodnostima koje imaju kao članovi našeg sindikata. 
Obnovom pogona uvjeti rada proteklih godina znatno su se poboljšali, no i dalje valja unapređivati razinu prava radnika. Tu je naglašena važnost Kolektivnog ugovora, ali i solidarnosti svih radnika koji koriste prava iz njega. Svi članovi pozvani su na aktivan rad, jer svi mi zajedno činimo Sindikat. 
U izbornom dijelu za sindikalnog povjerenika bila su dva kandidata. Uz pohvalu svakome tko je spreman prihvatiti se tog zadatka, članovi su tajnim glasovanjem znatnom većinom svoje povjerenje ponovno dali Mirjani Jurčec, koja ostaje njihov sindikalni povjerenik i iduće četiri godine. 
 

Verzija za ispis
 
Narodne novine - Osnovni zahtjev Sindikata je povrat (korekcija) osnovice plaće
Na inicijativu Sindikata grafičara, 11. travnja 2019. g. održan je prvi krug pregovora s poslodavcem o izmjenama i dopunama važećeg Kolektivnog ugovora za radnike u Narodnim novinama d.d., s obzirom na to da važeći Kolektivni ugovor istječe 30. travnja 2019. godine.
Pregovarački odbori poslodavca i sindikata su na sastanku razgovarali o mnogim institutima iz važećeg Kolektivnog ugovora u odnosu na koje obje strane predlažu određene promjene u cilju unapređenja razine prava radnika u Narodnim novinama d.d. 


 • Radnici će na referendum


Verzija za ispis Pročitajte više