English
version


 
Neka ovo bude vaša početna stranica.
Stavite ovu stranicu u Favorites.
III. hrvatsko-makedonski susreti

U povodu 1. listopada – Međunarodnog dana starijih osoba, Socijaldemokratski forum seniora Hrvatske organizirao je, 30. rujna 2008. godine, III. hrvatsko-makedonske susrete, koji su održani u Velikoj dvorani Doma sindikata grafičara Hrvatske u Zagrebu. Suorganizatori su bili Hrvatsko-makedonsko društvo prijatelja i Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske.
Susrete je otvorio Feodor Krelja, predsjednik Socijaldemokratskog foruma Hrvatske, a prigodnu riječ održao je akademik Ivo Šlaus, predsjednik Društva, te prof. dr. sc. Borislav Pavlovski, šef Katedre za makedonski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.
U ime ambasade Republike Makedonije u Zagrebu skup je pozdravio savjetnik Dančo Petrovski, koji je govorio o razvoju ukupnih odnosa Republike Makedonije i Republike Hrvatske, naglasivši stalni uspon robne razmjene (koja je u prošloj godini dosegla 400 milijuna dolara u oba pravca), kao i jačanje kulturnih i sportskih veza.
Saša Lajšić, asistentica na Katedri za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Rijeci, predstavila je Zbornik radova s međunarodnog znanstvenog skupa, održanog u Rijeci, pod naslovom »Hrvatsko-makedonske književne i kulturne veze«.
U drugom dijelu Susreta nastupila je Pjevačka grupa »VARDARKI« KUD-a »BRAĆA MILADINOVCI«, makedonske nacionalne manjine iz Osijeka, te Orkestar mandolinista i gitarista Hrvatskog grafičkog glazbenog društva »Sloga« iz Zagreba.
Na kraju programa svi su prisutni, spontano, iz duše, otpjevali nekoliko makedonskih narodnih pjesama.

 

Verzija za ispis Povratak na prethodnu stranicu