English
version


 
Neka ovo bude vaša početna stranica.
Stavite ovu stranicu u Favorites.
Publika ovacijama ispratila glazbenike »Sloge«

U subotu, 19. travnja ove godine, u Hrvatskom glazbenom zavodu održan je uspjeli godišnji koncert Hrvatskog grafičkog glazbenog društva »Sloga« iz Zagreba. Nastupili su Orkestar mandolinista i gitarista Harmonikaški orkestar Društva, s 30-ak glazbenika, koji su oduševili gotovo punu dvoranu Hrvatskog glazbenog zavoda. Bio je ovo tradicionalni godišnji koncert vrsnih glazbenih amatera, koji izvode koncertna djela domaćih i inozemnih skladatelja, a nastupili su u zajedničkoj pjesmi Mima Čulina, sopran, i Ambrozije Puškarić, bariton.
U prvom dijelu koncerta Orkestar mandolinista i gitarista izveo je pet skladbi, dok je Orkestar harmonikaša odsvirao tri glazbena djela, od kojih je najviše aplauza dobilo izvođenje arije iz filma »Pink Panther « Henryja Mancinia.

U ovom dijelu izvođene su skladbe Miroslava Lončara, Antonina Dvoržaka, Vatroslava Lisinskog, Frana Lhotke, Raffaela Calacea, Enina Morriconea, Tomislava Kalebića i Henryja Mancinia.

Operni duet

Udrugom dijelu programa svirane su melodije stranih kompozitora: Astore Pizzolla, Imre Kalmana, Wolfganga A. Mozarta, Raffaela Calacea i Renata Buia. Nazočnima se posebno svidjela skladba »Španjolski ples«, u izvedbi Orkestra gitarista i mandolinista, a potom su oba orkestra izvodila operne melodije stranih autora, ponajviše Wolfganga A. Mozarta. Uz pratnju obaju orkestara nastupili su zajedno mladi operni pjevači Mima Čulina i Ambrozije Puškarić, u izvođenju opernih napjeva »Don Giovani« i »Čarobna frula«, koji su prisutnu publiku digli na noge. Nakon posljednje arije Renata Buia – »Impresija u modernom« – publika je dužim ovacijama izmamila i dodatak programu, koji će se dugo pamtiti.
Cjelovečernjim koncertom »Sloge« dirigirao je maestro Mladen Landau, glazbeni pedagog, s više od 50 godina rada u Društvu, koje je u svojoj 142. godišnjici postojanja osvajalo brojne domaće i međunarodne nagrade i priznanja. Koncertni su majstori bili Jasminka Vlahović, mandolina i Gordan Koprivnjak, harmonika.

Rudo Hahn veteran!

Društvo je posljednjih godina dosta pomlađeno novim članovima, napominje g. Darko Nemec, tajnik Društva. Predvodi ih nekoliko starijih glazbenika, sa stažom više od 40 godina muziciranja u Društvu. Najstariji po stažu je veteran Rudo Hahn, umirovljeni grafičar: – U Društvu sam neprekidno od 1950. godine i ne odvajam se od svoje mandoline. Postali smo poznati, ne samo u Hrvatskoj, nego i vani, gdje god dođemo, napunimo dvoranu. Sviramo popularne arije priređene za koncert, pa nije čudo što je i večeras puna dvorana. Raduje me da je među publikom većina mladih ljudi, što nam daje poticaj da budemo još bolji. Dobili smo bezbroj nagrada i priznanja za svoj rad, a sredinom svibnja 2008. godine idemo na dvodnevnu turneju u Italiju, a potom nastupamo u Imotskom, na Smotri glazbenog stvaralaštva mandolinističko-gitarističkih orkestara Hrvatske i okruženja, zaključuje gospodin Hahn, s 58 godina neprekidnog muziciranja u Društvu.

Verzija za ispis Povratak na prethodnu stranicu