Vjesnik Tiskara - Poziv poslodavcu na uspostavu socijalnog dijaloga
Posljednjih mjeseci predstavnici radnika tiskare Vjesnik d.d. obraćali su se novoj upravi društva s inicijativama za uspostavu aktivnog socijalnog dijaloga, no do čega do danas nije došlo u očekivanoj mjeri.
Jasno je da svaka uprava prije upuštanja u detaljnije razgovore s predstavnicima radnika želi prethodno biti upoznata s poslovanjem i povući prve korake u realizaciji vlastitih zamisli. No, u konkretnom slučaju radnici i njihovi predstavnici dali su svoj doprinos opstanku tiskare Vjesnik d.d., a vremena za snimanje situacije prošlo je dovoljno u proteklih pola godine, i više. K tome, socijalni dijalog važan je preduvjet stabilizacije poslovanja, nužan za harmonizirane odnose radnika i poslodavca te definiranje i provedbu dugoročnih rješenja koja predstoje.

Sastanak predstavnika radnika

Predstavnici radnika tiskare Vjesnik d.d., radničkog vijeća, Sindikata grafičara i sindikalnog povjereništva, održali su zajednički sastanak 20. prosinca 2017. godine, na kojem je konstatirano da postoji dosta važnih otvorenih pitanja, naglašena je važnost dijaloga poslodavca i predstavnika radnika, pravodobnog informiranja radnika o ključnim pitanjima, zajedničkog rješavanja otvorenih problema i dogovornog definiranja razine prava, te je zaključeno da se ispred Sindikata grafičara, sindikalnog povjereništva i radničkog vijeća zajednički uputi ponovna inicijativa poslodavcu za uspostavom aktivnog socijalnog dijaloga.

Zajednički poziv na dijalog

Nekoliko dana kasnije direktoru Iliji Nediću, upućen je zajednički dopis u kojem ga se poziva na aktiviranje socijalnog dijaloga u 2018. godini, na svim razinama koje su važne za radnike; od aktualnih pitanja vezanih uz konkretne uvjete rada i zaštitu na radu, nastojanja što kvalitetnijeg definiranja radnih prava kroz kolektivno pregovaranje u realno mogućoj mjeri, do obaviještenosti te primjerene uključenosti radnika i njihovih predstavnika u razmatranje dugoročnih poslovnih rješenja koja mogu značajnije utjecati na položaj radnika.
U vrijeme pisanja ovog teksta poslodavac se još nije odazvao inicijativi. Nadamo se da će to učiniti i da će se uspostaviti konstruktivni suradnički odnosi, te da neće biti potrebno poduzimati druge korake kako bi se uspostavio primjereni socijalni dijalog koji za poslodavca ovakve razine treba biti sastavni dio svakodnevnog rada.