Dijalog i znanje napredak grade - posebna podstranica projekta
Drago nam je izvjestiti da smo lansirali posebnu podstranicu projekta DIJALOG I ZNANJE NAPREDAK GRADE koju možete vidjeti klikom na LINK

Na podstranici projekta možete pratiti redovne novosti i razvoj projekta za vrijeme njegovog trajanja.

Uskoro novi priručnik o zaštiti na radu
Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske je 30. kolovoza 2018. godine održao radni sastanak s ravnateljem Zavoda za unapređivanje zaštite na radu Vitomirom Begovićem i njegovim suradnicima kako bi se dogovorile daljnje aktivnosti na provedbi projektnih aktivnosti u okviru Projekta „Dijalog i znanje napredak grade“, koji je financiran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.
Naime, u okviru Projekta su predviđene i projektne aktivnosti koje će provesti Zavod kao projektni partner. Jedna od navedenih aktivnosti je i izrada priručnika „Što radnik treba znati o opasnostima i radu na siguran način“, koji će biti sredstvo rada naših sindikalnih povjerenika, ali i izvor svih potrebnih informacija radnicima u grafičkoj industriji i s njom povezanim industrijama u području zaštite na radu koje će im pomoći da radno mjesto učine sigurnim za rad. Na sastanku su predstavnici Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske iznijeli vlastite prijedloge kako u odnosu na sadržaj, tako i u odnosu na strukturu samog priručnika. Očekujemo da bi priručnik bio tiskan do kraja listopada ove godine i distribuiran našim podružnicama i radnicima.

• Hoće li najavljeno ukidanje Zavoda ugroziti provedbu Projekta?

Istraživanje u Lani - Karlovačkoj tiskari d.d.
U okviru projekta Sindikata grafičara „Dijalog i znanje napredak grade“ koji je u potpunosti financiran sredstvima Europske unije, predstavnice Zavoda za unaprjeđenje zaštite na radu i doc. dr. sc. Josipa Nakić s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu posjetile su poslodavca Lane - Karlovačke tiskare d.d. Karlovac kod kojeg su analizirale opasnosti s kojima se na radnom mjestu susreću radnici u grafičkoj i nakladničkoj djelatnosti i načinima rukovanja teretom.
Navedene analize će biti stručna i vizualna podloga za izradu priručnika iz područja zaštite na radu i priručnika u kojem će biti opisani pravilni načini rukovanja teretom. U navedenim priručnicima bit će opisani primjeri dobre prakse u navedenom području i bit će kvalitetna podloga predstavnicima radnika, radnicima i poslodavcima u njihovom svakodnevnom radu u zaštiti zdravlja i sigurnosti radnika.
Nakon Lane - Karlovačke tiskare krajem lipnja posjetit ćemo Bakrotisak d.d. Garešnica i Radin Print d.o.o. Sveta Nedjelja, a u planu je posjet i drugim poslodavcima koji će se suglasiti da se navedena projektna aktivnost provede u njihovim radnim prostorima.
Ovom prilikom se projektni tim i Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske zahvaljuje Upravi Lane-Karlovačke tiskare d.d. na susretljivosti i suradnji u provedbi našeg projekta.

Dijalog i znanje napredak grade - Tuheljske toplice 18.-20. svibnja 2018.
U okviru Projekta „Dijalog i znanje napredak grade“, koji je u potpunosti financiran sredstvima Europske unije iz sredstava Europskog socijalnog fonda od 18. do 20. svibnja 2018. godine u Tuheljskim toplicama održali smo prvu našu projektnu aktivnost, tj. seminar za naše sindikalne povjerenike, članove radničkih vijeća i povjerenike radnika za zaštitu na radu o temi „Primjena ZOR-a s fokusom na unapređenje razine radnih prava“. Na seminaru je sudjelovao ukupno 71 predstavnik iz sljedećih sindikalnih podružnica: Tiska, Gradske tiskare Osijek, Radin Printa, Modela pakiranja, Narodnih novina, Istragrafike, Lane Karlovačke tiskare, AKD-a, URIHO-a, Vjesnika, Denone, HRT-a, Bakrotiska, Zrinskog, Grafičara, Tvornice vreća, Tiskare Zelina, Odašiljača i veza, Naše djece, Školske knjige. Nakon ovog seminara uslijedit će seminar o temi zaštite na radu. Uvjereni smo da će i sljedeći seminar pobuditi jednako veliki interes, kao i ovaj.

• Pregled projekta
  • Funkcije i ovlasti radničkih vijeća
  • Individualni radni odnosi
  • Zasnivanje radnog odnosa