English
version


 
Neka ovo bude vaša početna stranica.
Stavite ovu stranicu u Favorites.
Kratka povijest

Hrvatsko grafičko glazbeno društvo Sloga 2016. godine slavi rijedak i vrijedan jubilej – 150. godina neprekinutog i vrlo uspješnog rada, što ga sigurno izdiže iz uskih regionalnih okvira i svrstava u kategoriju značajnih glazbenih društava u cijeloj Hrvatskoj.
Sloga je jedno od najstarijih glazbenih društava u Hrvatskoj, osnovano 1886. godine pod nazivom “Hrvatsko typografsko pjevačko družtvo Sloga”. Iste godine osnovana je i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti. Od samog osnutka društvo je slovilo kao jedan od najvažnijih kulturnih činitelja Zagreba. O kvaliteti zbora dovoljno je reći to da je Sloga, počevši od 1890., punih jedanaest godina bila angažirana u Hrvatskom narodnom kazalištu kao stalni operni zbor, te činjenica da je Ivan pl. Zajc za pjevački zbor skladao operetu jednočinku, čime se Društvo posebno ponosi. Jedna od posebnosti Društva je i vlastita zastava, koju društvo ima od osnutka i koja je, prema mišljenju stručnjaka Povijesnog muzeja Hrvatske, jedna od najljepših i najraskošnijih zastava tog vremena.

Verzija za ispis Pročitajte više
 
Program obilježavanja 150. obljetnice HGGD-a Sloga

Stoljeće i pol, ili 150 godina – oboje zvuči impozantno. A kad tome dodamo amaterizam i volontiranje cijelog niza sudionika tijekom tog razdoblja, onda to zvuči gotovo nevjerojatno. No, upravo to smo mi, Hrvatsko grafičko glazbeno društvo Sloga iz Zagreba, uspjeli proživjeti i preživjeti, i tu, naravno, ne namjeravamo stati, nego nastavljamo dalje, ostavljajući budućim naraštajima tešku zadaću opstanka u glazbenom amaterizmu.

Verzija za ispis Pročitajte više
 
Koncert u Glazbenom zavodu

Svečani koncert kojim je obilježena 150. obljetnica, održan je u velikoj dvorani u Hrvatskom glazbenom zavodu, u subotu, 21. svibnja 2016.
Pozivnice za koncert bile su upućene i predsjednici RH Kolindi Grabar-Kitarović, ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću i gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću. Iako su se svi ispričali ranije preuzetim obvezama, samo je gradonačelnik poslao svog izaslanika, g. Tedija Lušetića, zamjenika pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport.
Nastupile su sve tri sekcije: Orkestar mandolinista i gitarista pod ravnanjem Mladena Landaua, Harmonikaški orkestar pod ravnanjem Mladena Landaua te Mandolinski komorni ansambl pod vodstvom Josipa Oreškovića. Hrvatski radio snimio je cijeli koncert za potrebe svog programa, a kroz program je vodila Lejdi Oreb, koja nam je izuzetno pomogla i svojim angažmanom oko uređenja dvorane HGZ-a i režijom cijelog događanja. Tu večer započela je najavom:
“Dobrodošlicu Vam upućujemo u sjajne prostore ustanove Skladnoglasja družtva zagrebačkog. Ovaj naziv iz 19. stoljeća, spominjemo vam jer u tom dobu nastaje jedno od najstarijih hrvatskih glazbenih društava.

Verzija za ispis Pročitajte više
 
Svečana Skupština Društva

Svečana Skupština održana je 19. svibnja 2016. godine u prostorijama Društva.
Nakon prigodnog uvodnog pozdrava, predsjednik Društva g. Stjepan Kolarić ukratko je ponovio najvažnije činjenice o Društvu, povijesti i radu tijekom proteklih 150 godina. Tajnik Društva Darko Nemec malo je detaljnije opisao cijeli projekt proslave ove obljetnice, s naglaskom na dijelove koji nisu mogli biti realizirani s obzirom na financijsku potporu koju nam je pružio samo Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti, a izostale su potpore Grada Zagreba i Ministarstva kulture.

  • Počasni članovi
Verzija za ispis Pročitajte više
 
Orkestar mandolinista i gitarista

Orkestar mandolinista i gitarista neprekinuto i vrlo uspješno radi već gotovo devet desetljeća, točnije od 1929. godine. To ga sigurno izdiže iz uskih regionalnih okvira i svrstava u kategoriju značajnih glazbenih izvođača. Tim više jer se radi o amaterskom orkestru, o održavanju tradicije mandoline u Zagrebu od istinskih zaljubljenika u ovu vrstu glazbe. Kako održavanje tradicije nije jednostavno, najbolje pokazuje i činjenica da je prije Drugog svjetskog rata u Zagrebu djelovalo čak pet velikih mandolinskih orkestara, ali Slogini mandolinisti jedini su opstali i uspješno djeluju i danas.
Tijekom povijesti kroz Orkestar je prošao veliki broj svirača, preko pet stotina, a veličina Orkestra varirala je između petnaestak pa sve do četrdesetak glazbenika, a danas ih je 22. Svi članovi orkestra, različitih profesija i različitih dobnih granica, amateri su i zaljubljenici u glazbu.

Verzija za ispis Pročitajte više
 
Harmonikaški orkestar HGGD Sloga

Kolege iz orkestra rekoše mi da napišem dvije-tri kartice o našem harmonikaškom orkestru za sljedeći broj Grafičara, lista Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske. “Ti ćeš to najbolje. Dugo si u orkestru itd, itd...”. Pomislim, dobro, kad je već tako, nek’ bude. Nema veze što ne znam ni što znači kartica (pretpostavljam nekakva duljina teksta). Napisat ću nešto pa nek to netko ispravi, skrati, ili što već treba. Vidim da je među stalnim suradnicima lista gospodin Jovan Hovan. On je prije dvadeset, trideset godina znao napisati mnoštvo lijepih tekstova u Vjesniku o mojem ocu, hodajućoj legendi zagrebačkog ugostiteljstva, Venku Bariću, konobaru iz zagrebačke Esplanade. Usput, za koji mjesec bit će dvadeset godina kako nas je napustio. Tako sam odlučio napisati tekst kombiniran od osobnih sjećanja i činjenica iz povijesti orkestra.
 

Verzija za ispis Pročitajte više
 
Mandolinski komorni ansambl

Kao jedan od rezultata projekta “Mandolina za sve – besplatni tečaj mandoline”, koji je sponzoriralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta 2006. godine, bilo je i formiranje malog sastava mandolinista, koji danas djeluje pod nazivom Mandolinski komorni ansambl, od polaznika tečaja, u prosincu 2007. Osnivač i prvi voditelj je bio Josip Orešković, koji je vodio i tečaj.
Prvo predstavljanje sastava popularno prozvanog “Slogini mališani”, bilo je na 13. festivalu Mandolina Imota u Imotskom, 2008. godine. Od tada do danas, sastav je održao veći broj koncerata te je redovito sudjelovao na međunarodnom festivalu “Mandolina Imota” u Imotskom na kojem je osvojio veliki broj nagrada, a posebno bismo istaknuli ovogodišnje 1. mjesto u kategoriji komornih ansambala. Ansambl redovito nastupa i na susretima zagrebačkih glazbenih amatera gdje dobiva vrlo dobre kritike žirija.
Osnovni cilj formiranja ansambla je promicanje originalne glazbe za mandolinu, preko tradicionalne i popularne hrvatske glazbe sve do filmske glazbe, mjuzikla i opereta, može zadovoljiti glazbene ukuse širokog auditorija, a raznovrsnost i mogućnost prilagodbe repertoara željama i potrebama organizatora daje ansamblu mogućnost nastupanja u različitim prilikama i ambijentima, od ugodne glazbene kulise tijekom domjenaka, svečanih otvaranja i raznih drugih manifestacija do klasičnih koncertnih nastupa.
Sadašnji stalni članovi sastava, uz voditelja Josipa Oreškovića (2. mandolina) su: Stjepan Botički i Renato Pačelat (1. mandolina), Igor Topalović i Zlatko Obrol (2. mandolina), Srećko Kunić (mandola) te Darko Nemec (gitara).

Verzija za ispis
 
Mladen Landau – Maestro

Mladen Landau rođen je 1942. godine u Zagrebu, gdje je završio osnovnu i srednju školu i I. stupanj studija ekonomije na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Danas je u mirovini.
Godine 1955. dolazi u Grafičko kulturno umjetničko društvo “Ognjen Prica”, na tečaj harmonike. Godinu dana kasnije postaje član Harmonikaškog orkestra kojim umjetnički ravna Ernest Dvorak, pionir sviranja harmonike u orkestru na ovim prostorima. Od 1959. godine do 1962. godine kao pomoćni dirigent sudjeluje u radu Pionirskog harmonikaškog orkestra Društva, a 1965. godine preuzima dirigentsku palicu od gospodina Dvoraka u Omladinskom harmonikaškom orkestru Društva. Godine 1996. Orkestar mandolinista i gitarista našeg Društva ostaje bez dirigenta pa maestro Landau uzima i tu dirigentsku palicu.

  • Što se promijenilo tijekom tih godina?
Verzija za ispis Pročitajte više
 
Hrvatska mandolina

Mandolina, naročito kao koncertni instrument, vrlo je slabo zastupljena u kulturnom životu Zagreba, a i u dijelu kontinentalne Hrvatske uopće. Tek je nešto značajnije prisutna u dijelu Dalmacije, prije svega zbog većeg broja mandolinskih orkestara koji djeluju na tom području (Split, Solin, Šibenik, Trogir, Makarska, Metković, Imotski).
Kao jedini mandolinski orkestar koji se održao u Zagrebu (između 1. i 2. svjetskog rata u Zagrebu je bilo čak pet mandolinskih orkestara) i dalje smo veoma aktivni, a u posljednjih tridesetak godina razvili smo i vrlo uspješnu suradnju s domaćim autorima. Nastojeći promovirati mandolinsku orkestralnu glazbu, započeli smo vrlo uspješnu suradnju, prvo sa Zlatkom Potočnikom, koji je za naš orkestar napisao nekoliko skladbi. Suradnja se nastavlja i s drugim suvremenim skladateljima pa tako, primjerice, Adalbert Marković svoj “Preludij i scherzo” posvećuje upravo našem Orkestru. Domaće stvaralaštvo dodatno je potaknuto sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća, kada su u okviru festivala Mandolina Imota pokrenuti natječaji za najbolje nove skladbe. I za skladatelje i za izvođače.

  • Koncert “Hrvatska mandolina”
Verzija za ispis Pročitajte više
 
Restauracija zastave

Jedna od posebnosti Društva je i vlastita zastava koju društvo ima od osnutka i koja je, prema mišljenju stručnjaka Povijesnog muzeja Hrvatske, jedna od najljepših i najraskošnijih zastava tog vremena. Citiramo dio iz Monografije objavljene u povodu 130-godišnjice Društva, autorice Lucije Benyovsky:

Verzija za ispis Pročitajte više