Stranica: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
4. Kongres UNI Global Uniona - Današnji poredak i svijet rada treba preokrenuti iz temelja

UNI Global Union je globalni sindikat, globalna sindikalna središnjica koja okuplja oko tisuću sindikata diljem svijeta i ima preko 20 milijuna sindikalno  organiziranih članova. Taj sindikat pokriva radnike zaposlene uslužnim djelatnostima a organizacijski je podijeljen na 12 sektora u među kojima je i Sektor grafičke i ambalažne djelatnosti, u koji sektor je učlanjen i Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske.
UNI Global Union (UNI) je mladi globalni sindikat osnovan 2000. godine, no vrlo se dinamično razvija i snažno raste diljem svijeta, s posebnim naglaskom i ekspanzijom u zemljama u razvoju Africi, Aziji i Južnoj Americi, gdje se članstvo razvija u desecima tisuća novih članova.
Četvrti svjetski kongres UNI-ja održan je od 7. do 10. prosinca 2014. godine u Južnoafričkoj Republici u Cape Townu, gradu gdje je Nelson Mandela proveo 27 godina u zatvoru zbog otpora Apartheidu - rasnoj segregaciji koja je provođena u toj državi u drugoj polovini prošlog stoljeća. Uz to, ove godine slavi se 20 godina pobjede nad ovim nehumanim sustavom i održavanja prvih demokratskih izbora. Poruka više tisuća delegata iz cijeloga svijeta sa ovog četverodnevnog kongresa jest da UNI i drugi globalni sindikati mogu i moraju postati globalni "stvaratelji problema" prema današnjem globalnom poretku u kojem kapital uživa sve povlastice a radnici dobivaju sve manje. Današnji poredak ne valja, te ga na svim razinama i svim kontinentima trebamo preokrenuti iz temelja.

Pravednija Europa za radnike
1. Europski izbori – 23. - 26. svibnja 2019. – bit će odlučujući za radnike. Novi Europski parlament ili će Europsku uniju učiniti boljim mjestom ili će potkopati europsku suradnju koja je godinama izgrađivana.
2. Europska konfederacija sindikata (ETUC) – s oko 45 milijuna radnika organiziranih u 90 sindikata iz 38 zemalja – vjeruje kako je pravednija Europa za radnike moguća, na temelju demokracije i socijalne pravde, kvalitetnih radnih mjesta i većih plaća, socijalno pravedne i poštene tranzicije prema niskougljičnoj i digitalnoj ekonomiji.
3. Snažnije i raširenije kolektivno pregovaranje – pregovori između sindikata i poslodavaca – socijalni dijalog i radnička participacija u svakoj državi članici EU, ključni su za ostvarivanje pravednije Europe i više demokracije.
4. ETUC poziva sve članove sindikata i sve građane da glasuju na europskim izborima, te da glasuju za stranke i kandidate koji podržavaju sindikalne zahtjeve i stvaraju bolju budućnost za muškarce i žene, za mlade i starije u Europi.

• KRIZA JE OSTAVILA DUBOKE OŽILJKE
  • PRAVEDNIJA EUROPA ZA RADNIKE
  • DEMOKRACIJA
  • KVALITETNA RADNA MJESTA I VIŠE PLAĆE
  • PRAVEDNE TRANZICIJE
  • SOCIJALNA PRAVDA

Poslodavci se ne mijenjaju!? - HUP nije prihvatio suradnju za zajednički projekt
Već smo ranije pisali o tome da je Sindikat grafičara predložio Hrvatskoj udruzi poslodavaca zajedničku suradnju na prijavi projekta na natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava koji je objavila Norveška ambasada. Osnovni cilj i svrha projekta odnosili bi se na uspostavu zajedničke suradnje Sindikata grafičara i Hrvatske udruge poslodavaca na uspostavi sektorskog socijalnog dijaloga, kako bi se u suradnji razgovaralo o problemima sektora te kako bi se sektor radnicima ponovno učinio atraktivnim.
Unatoč nekoliko održanih sastanaka s predstavnicama HUP-a, koji su djelovali optimistično i na kojima je iskazana volja, ali i potreba za suradnjom, te su se već načelno dogovorile i aktivnosti na projektu, Hrvatska udruga poslodavaca je nakon obavljenih internih konzultacija s predstavnicima poslodavaca unutar Udruge poslodavaca u grafičkom sektoru, izvijestila Sindikat grafičara da ipak, zbog nedovoljnog interesa poslodavaca, ne postoji mogućnost da se planirana suradnja na zajedničkoj prijavi projekta realizira.
No ipak, vrata nisu u potpunosti zatvorena. HUP je iskazao interes da se započeti razgovori nastave, s obzirom na to da smo tijekom tih razgovora detektirali kako postoje brojni zajednički interesi.

Europski sektorski socijalni dijalog - Papir nije apsolutno zamjenjiv
Sastanak radne grupe za Sektorski socijalni dijalog grafičkog sektora koji se na razini Europe vodi između UNI Global Uniona i INTERGRAF-a održan je 7. veljače ove godine u Bruxellesu.
Dijalog između UNI Europa grafičkog sektora i europske organizacije poslodavaca INTERGRAF vodi se već nekoliko godina. Ovaj dijalog u svom sadržaju još nije dosegao željenu razinu i opseg te se i dalje, može se reći, vodi oko nekih lakših tema, ne dotičući razinu prava, plaće i kolektivne pregovore. No i takvi razgovori mogu biti zanimljivi i korisni.
Grafička djelatnost je na višestrukom udaru. Pored razvoja tehnologije i novih načina prijenosa informacija i komunikacija, djelatnost se nalazi na udaru i zbog ekoloških ograničenja te poreznih nameta koji često nisu u potpunosti opravdani.

• Važnost promotivnih materijala i direktne pošte
  • Učenje iz knjige ili tableta
  • „Uključenost radnika“

Izvršni odbor UNI Europa grafički sektor - Ujesen konferencija grafičkog sektora Europe
Izvršni odbor UNI Europa grafički sektor, održao je 6. veljače ove godine u Bruxellesu svoj redovni sastanak.
U tijeku su razgovori s kandidatima za poziciju tajnika UNI Europa grafičkog sektora, a koje mjesto je upražnjeno odlaskom Nicole Konstantinoua na mjesto voditelja ureda UNI grafičkog sektora (za cijeli svijet). U užem krugu nalazili su se kandidati Gareth Antony Lowe iz Ujedinjenog Kraljevstva i Annika Flaten iz Švedske, a odluka će vjerojatno biti donesena u korist prvog.
U pripremi je Konferencija UNI Europa grafičkog sektora, koja će se održati 24. i 25. listopada u Toledu, u Španjolskoj. Centralne teme konferencije bit će Digitalizacija i promjene koje ona nosi u grafičkom sektoru, Organiziranje i rad sindikata u novim uvjetima, Kolektivno pregovaranje, te Pozicija grafičkog sektora u okviru UNI-ja.
Izvršena je procjena i analiza jednodnevne Konferencije o kolektivnom pregovaranju, održane krajem studenoga prošle godine u Bruxellesu. Preporučeno je da takva konferencija traje dva dana, kao što je bilo i ranije, jer u jednom danu uz izvještaje iz pojedinih zemalja ostane malo vremena za raspravu i sagledavanje smjerova budućeg rada. Također, u pogledu izvještavanja i analize stanja kolektivnog pregovaranja, umjesto na detektiranje trendova, više pozornosti valja usmjeriti na analizu i usporedbu razina radnih prava u pojedinim zemljama.
Uskoro bi na razdoblje od dvije godine trebao započeti projekt o Sigurnosnom tisku, koji će uz sufinanciranje Europske unije, omogućiti neposredne sastanke i rasprave o stanju djelatnosti, radnih prava i socijalnom dijalogu u ovom uskom, ali vrlo važnom području grafičkog sektora.

Projekt u suradnji s HUP-om i norveškim partnerima
S ciljem potpisivanja sektorskog kolektivnog ugovora, jačanju dijaloga između Sindikata grafičara i Hrvatske udruge poslodavaca, odnosno poslodavaca iz grafičkog sektora, te s ciljem približavanja grafičke struke učenicima i studentima, Sindikat grafičara planira prijaviti novi projekt.
Partneri u projektu bi bili kolege iz norveškog grafičkog sindikata, čiji bi primjeri dobre prakse poslužili kao potpora ostvarenju postavljenih ciljeva. Drugi partner u projektu bi trebala biti Hrvatska udruga poslodavaca, odnosno grafički sektor unutar HUP-a. Zajedno bi radili na poboljšanju socijalnog dijaloga koji bi mogao dovesti do potpisivanja sektorskog kolektivnog ugovora i poboljšanju prava radnika u grafičkom sektoru. Grafička struka postaje sve manje atraktivna novim generacijama, te je jedna od aktivnosti u projektu, u suradnji s grafičkim srednjim školama i fakultetom, učenicima i studentima približiti njihovo buduće zanimanje i zainteresirati ih za rad u grafičkim firmama.
Projektne aktivnosti su održavanje radionica, sastanaka, seminara i studijski posjet. Rok za prijavu je veljača 2019. g.

UNI Europa, Grafički sektor - Nužno je podizati plaće radnicima!
UNI-Europa Grafički sektor organizirao je jednodnevnu konferenciju o kolektivnom pregovaranju koja se održala u Bruxellesu 27. studenoga 2018. godine.
Osnovna svrha konferencije je bila razmijeniti mišljenja i informacije o stanju kolektivnog pregovaranja u pojedinim državama Europske unije te razgovarati o mogućnostima postizanja ciljeva prema smjernicama za kolektivno pregovaranje koje je usvojio UNI još davne 2007. godine, odnosno o potrebi revidiranja navedenih smjernica s obzirom na nove trendove i izazove s kojima se suočava grafička i nakladnička djelatnost.
  • Nužan je sektorski kolektivni ugovor

Sastanak s predstavnicama HUP-a - Važno je uspostaviti i jačati međusobnu suradnju!
Na inicijativu Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske 22. studenoga 2018. godine održan je sastanak s HUP-om koji su na sastanku predstavljale Sanja Smoljak Katić i Iva Nappholz. Na sastanku se razgovaralo o potrebi i mogućnostima ponovne uspostave suradnje između Sindikata grafičara i HUP-ove Udruge grafičara i nakladnika, koja okuplja poslodavce u grafičkoj i nakladničkoj djelatnosti.
To je bila prilika da obje strane razmijene mišljenja i stavove o trenutačnom stanju i problemima s kojima se u grafičkoj i nakladničkoj djelatnosti susreću i radnici i poslodavci. Zaključeno je da postoje mnoge dodirne točke interesa na kojima bi Sindikat grafičara i HUP mogli zajedno djelovati kako bi se grafička i nakladnička djelatnost učinile atraktivnima radnicima i poslodavcima.

• Kako grafičku djelatnost učiniti atraktivnom?

International Trade Union Confederation (ITUC) - Jačanje snage radnika
Više od 1.200 sindikalnih predstavnika iz 130 zemalja i 331 nacionalne sindikalne centrale okupilo se od 2. do 7. prosinca ove godine u Kopenhagenu na četvrtom Kongresu International Trade Union Confederation ITUC-a, Međunarodne konfederacije sindikata, koja okuplja 207 milijuna članova diljem svijeta.
Dokrajčivanje korporativne pohlepe, kontrola ekstremno velikih multinacionalnih kompanija koje ruše standarde rada, ali i gospodarstva i države, uključivanje žena u svijet rada, sindikalno članstvo i društvo, organiziranje mladih, slobode demokratskih prava, prava na sindikalni rad, štrajk i slobodu medija, rješavanje izbjegličkih kriza i pomoć pogođenima, eliminiranje ropstva, koje, nažalost, još nije iskorijenjeno te poprima nove moderne oblike, klimatske promjene, održivi razvoj i mir u svijetu, izazovi su pred ITUC-om. ITUC je snažna organizacija diljem svijeta koja može i mora promijeniti pravila igre i izgraditi snagu radnika.

• Dvije kandidatkinje za glavnu tajnicu
  • Reguliranje ekonomske moći
  • Mir, demokracija i ljudska prava

UNI Global Union, Izvršni odbor - Svijet rada pun razlika i izazova
Probijanje barijera za radnike, njihovo organiziranje i borba za veća prava diljem svijeta, u sektorima, regijama, grupama profesija, sindikalnim asocijacijama, globalnim ugovorima, multinacionalnim kompanijama, stvaranje prihvatljivih sustava ekonomija, digitalizacija, 4. industrijska revolucija i novi svijet rada – to su izazovi koji stoje pred UNI Global Unionom i bili su predmet sastanka njegovog Izvršnog odbora, 14. i 15. studenog ove godine u Nyonu, u Švicarskoj.

• Organiziranje radnika diljem svijeta
  • Amazon na nišanu
  • Odgovornost multinacionalnih kompanija
  • Radnik je radnik