Stranica: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 »
Za učinkovitu zaštitu na radu
Sustav zaštite na radu koji se temelji na kulturi sigurnosti, sprječavanju nesreća na radu, profesionalnih i drugih bolesti povezanih s radom, temelj je svakog uspješnog gospodarstva. Visoka razina sigurnosti pri radu u Hrvatskoj i očuvanje zdravlja radnika, ključni su preduvjet produžetka radnog vijeka, aktivnog i zdravog starenja. U sadašnjim okolnostima, zbog nedostatka radne snage na tržište rada ulaze nedovoljno stručno osposobljeni i neiskusni radnici, što uz izostanak drugih propisanih mjera povećava rizike vezano uz sigurnost u radnom okružju.

• U 2017. godini 18.036 ozljeda na radu
  • Stradavaju radnici između 31 i 40 godina starosti
  • Rast stope ozljeda na radu 0,7%
  • Najviše stradavaju u istočnoj Slavoniji
  • Prošle godine 22 smrtna slučaja
  • Porast teških ozljeda na radu

Za sigurne i zdrave radne uvjete
Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja na radu, 28. travnja, prilika je da se pozornost javnosti usmjeri na važnost stvaranja kulture sigurnosti i zaštite zdravlja radnika te smanjenje broja ozljeda na radu i broja stradalih na radnome mjestu. Ujedno je to i dan kojim sindikalni pokret obilježava Dan sjećanja na umrle i ozlijeđene radnike te se odaje počast žrtvama nesreća na radu i preminulima zbog ozljeda na radu i profesionalnih bolesti, a u spomen na 28 smrtno stradalih radnika 1987. godine na gradilištu u Connecticutu u Sjedinjenim Američkim Državama.
U Hrvatskoj je 28. travnja proglašen Nacionalnim danom zaštite na radu odlukom Hrvatskog sabora 1. lipnja 2007., i od tada se svake godine nizom aktivnosti nastoji informirati javnost i podići svijest o važnosti sigurnih i zdravih radnih uvjeta te sprečavanju stradanja, ozljeda i bolesti na radnome mjestu u našoj zemlji.

• Bogat Program obilježavanja dana zaštite na radu
  • Na opasnim poslovima radi 37 milijuna djece
  • U prošloj godini u RH stradalo 1.935 osoba
  • Što bolja i sigurnija zaštita

Svjetski dan zdravlja
Svake godine 7. travnja obilježava se Svjetski dan zdravlja. Na ovaj dan, pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije, koristi se prigoda ukazati na određena pitanja i izgraditi svijest o određenoj temi vezanoj za zdravlje. 2018. godina u tom je smislu posvećena pravu na univerzalnu zdravstvenu zaštitu.

• Zdravlje je postalo luksuz
  • Hrvati nemaju novca za zdravlje

Radni stolac – ponekad banaliziran
Na radnom mjestu (pri izvođenju radnih operacija) položaj tijela pri radu je najčešće uspravno stajanje ili normalno sjedenje. Tu su dakako i položaji tijela koji iziskuju povećana opterećenja kao što su klečanje, čučanje, saginjanje leđa, zakretanje trupa i držanje ruku u visini ili iznad glave. Kod nekih specifičnih radnih operacija koristi se i ležeći položaj.
Većina se poslova može obaviti stojeći ili sjedeći. Koji će se položaj tijela koristiti, ovisi o radnoj operaciji koja se obavlja.
Tema je ovog članka korištenje stolca, prednosti i nedostaci lošeg stolca ili improvizacija, te specifičnosti kod pojedinih poslova, a s naglaskom stolca kao dijelom opreme prilikom korištenja računala kod medijske produkcije, redakcije listova i časopisa, ali i ostalih medija kao što su televizijski i radio programi.

• Zašto ergonomski radni stolac?
  • Posebni zahtjevi za radni stolac
  • Zdravstveni aspekt
  • Preporučuju se vježbe

Unaprijediti socijalni dijalog u području zaštite na radu
U organizaciji Zavoda za unapređivanje zaštite na radu i suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca, Savezom samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisnim hrvatskim sindikatima, Maticom hrvatskih sindikata i Hrvatskom udrugom radničkih sindikata u Kući Europe u Zagrebu održan je okrugli stol na temu „Kako unaprijediti socijalni dijalog u području zaštite na radu“.

• 1994. godina – utemeljen GSV
  • Godišnje 13.000 ozljeda na radu
  • Međuovisnost radničkih vijeća, sindikata, povjerenika zaštite na radu i poslodavaca

Europski tjedan zaštite na radu
Europski tjedan zaštite na radu obilježava se tradicionalno svake godine u 43. kalendarskom tjednu, a ove godine diljem europskih zemalja pa tako i u Hrvatskoj, nizom edukativno-promotivnih aktivnosti u razdoblju od 23. do 27. listopada naglašena je važnost održivog rada i zdravog starenja te sigurnog rada u radnim i slobodnim aktivnostima.
Zavod za unapređivanje zaštite na radu, kao javna ustanova, organizirao je niz aktivnosti u Zagrebu i drugim sredinama u RH kako bi podsjetio da je zaštita na radu osnovno ljudsko pravo, a time obveza i odgovornost svakog poslodavca i radnika, a zadatak je zajednice da to pravo štiti.

• Sigurnost pri radu svugdje
  • Zaštita na radu za sve uzraste
  • Susret sa studentima
  • Susret u Obrtničkoj komori Ličko-senjske županije
  • Radionica
  • 11. sajam poslova u Zagrebu
  • Susret s ovlaštenim osobama
  • Završetak uz otvorena vrata Zavoda
  • Poruka sa zagrebačkih fontana

Zaštita na radu u Hrvatskoj!
U ekonomskom, gospodarskom pa i financijskom miljeu zaštita na radu kao interdisciplinarno područje, bila je i ostala uvijek nekako na začelju društvenih interesa. Od ove tvrdnje treba dakako izuzeti struku iz područja strojarstva, elektrotehnike, kemije, medicine rada i još nekih, koji su se godinama trudili dati mjesto zaštiti na radu koje zaslužuje.
Ipak, zaštita na radu spominje se u prigodnim trenucima, ali potom brzo pada u zaborav. nikako popraćene) dobro su došle, ali provedba zaštite na radu mora biti permanentna.
  • Država, Vlada, Sabor
  • Inspektorat rada
  • Poslodavci
  • Sindikati
  • Radnici

Uloga kineziologije rada u prevenciji bolova u leđima
Zamislimo da radimo u uredu ili pogonu, ili na otvorenome – potpuno svejedno – gdje su radni uvjeti na najvišoj razini, najvišeg mogućeg standarda. Gdje se poštuju sva pravila zaštite na radu, štoviše – zaštita na radu je tu daleko iznad standarda kakav nalažu hrvatski i europski propisi. Poslodavac se pobrinuo da rizici budu uklonjeni ili svedeni na najmanju moguću mjeru, mjesto rada je ergonomski uređeno, poslodavac se pobrinuo da suvremenom tehnologijom olakša sve radne procese… Uz to, izričito se poštuju sva prava iz radnog odnosa, radnicima se maksimalno ide na ruku – primjerice, poslodavac zažmiri ako se obvezna stanka od pet minuta za one koji rade za kompjutorom koji put udvostruči. Uz to, poslodavac radnicima omogućuje edukaciju, team building je obvezan, obiteljski dan poduzeća redovit… No unatoč svemu radnici se žale – jer trpe bolove u leđima. I iz radnih uvjeta u kojima je izvrsnost u zaštiti na radu postala standard bježe na bolovanje zbog nesnosnih bolova u kralježnici.

• Bolovi u leđima
  • Ispravljanje nepravilnih položaja i pokreta za vrijeme rada
  • Znanost produžuje aktivni radni vijek

Nesreće na radu koje se nisu morale dogoditi
„Potrebno je učiti iz pogrešaka“ – jedna je od krilatica koja se često koristi kada se analizira neki slučaj, često i s tragičnim posljedicama, nakon što se zaključi da su posrijedi bile kobne pogreške.
To se nažalost događa i na radnim mjestima gdje bi se radni procesi trebali odvijati prema pravilima struke i organizaciji poslodavca, a u svrhu smanjenja akcidentnih situacija, izbjegavanja ozljeda na radu, a naročito onih s velikim rizicima za zdravlje i život radnika.
Unatoč svemu, događaju se nesreće na radu, a navedeni primjeri su dokaz kako je sve „pošlo po zlu“, a nije trebalo.

• Tragični primjeri iz prakse
  • Kobni strujni udar
  • Skupna ozljeda s tragičnim završetkom
  • O odbijanju rada
  • Poučak

Rad na strojevima - Što rukovatelj treba znati
- O potrebnoj osposobljenosti
- Posebni zahtjevi
- Zahtjevi sigurnosti na stroju
- Osobna zaštitna oprema
- Ispravnost zaštitnih naprava
- Radna disciplina
Rad na strojevima je zahtjevan posao, a nerijetko se pored osposobljenosti za rad na siguran način zahtijevaju i posebna znanja i osposobljenja, uvjetovano zdravstveno stanje i psihičke sposobnosti, te mogući i drugi uvjeti, ovisno o vrsti stroja/postrojenja.
Sve navedeno je u funkciji sigurnosti i zaštite zdravlja radnika na radu da se izbjegnu nezgode i nesreće, ali i ozljeđivanja.
U članku su preporučene smjernice rukovatelju stroja na koje elemente treba usmjeriti pažnju kako bi se obavljanje radnih postupaka odvijalo na siguran način.

• O potrebnoj osposobljenosti
  • Posebni zahtjevi
  • Zahtjevi sigurnosti na stroju
  • Osobna zaštitna oprema