Stranica: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Izmjena pravila o bolovanju?
Hrvatska udruga poslodavaca je kod Ministarstva zdravstva pokrenula inicijativu izmjene pravila o bolovanjima smatrajući da je u Hrvatskoj preveliki broj bolovanja. U Hrvatskoj i dalje raste stopa bolovanja, a u 2018. godini ukupni broj dana bolovanja povećan je za 8,61 posto, te je iznosio 16,942.139 dana, dok je prosječno s radnog mjesta dnevno izostalo 54.128 zaposlenika. Među 54.128 zaposlenika koji su lani bili na bolovanju njih 26.725 bilo je na teret poslodavca, a 27.403 na teret HZZO-a (bolovanja iznad 42 dana).
Očito je HUP naišao na razumijevanje Ministarstva zdravstva s obzirom na to da je ministar pokrenuo osnivanje radne skupine koja bi se trebala baviti rješavanjem ovoga problema. Naime, nije tajna da HUP već godinama zahtijeva da se broj dana bolovanja koje idu na teret poslodavca smanji sa sadašnjih 42 na 7 dana.  Iako se nitko ne može ne složiti s tvrdnjom da su bolovanja dosta česta, pa tako posebice i u našem sektoru, imajući u vidu da je riječ o radno intenzivnom sektoru, činjenica je da poslodavci gotovo ništa ne poduzimaju u odnosu na smanjenje intenziteta rada i za poboljšanje uvjeta rada. U kontaktima s poslodavcima nerijetko svjedočimo zahtjevima poslodavaca da se ili fleksibilizira radno vrijeme ili da se smanji broj dana godišnjeg odmora kako bi pokrili nedostatak radnika koji su na bolovanjima, što opet posljedično dovodi do sve većeg radnog intenziteta radnika i povećanim bolovanjima. Sve dok se bude jednostrano pristupalo rješavanju problema bolovanja, a da se istovremeno ne rješava problem prevelikog intenziteta rada, ishod mjera koje će iz takvog pristupa proisteći bit će samo i uvijek gubitak razine prava radnika.

Rad državljana RH u EU - Kako se hrvatski radnici mogu zaposliti u EU
S obzirom na to da je Hrvatska punopravna članica EU, državljani Republike Hrvatske i članovi njihovih obitelji mogu slobodno boraviti, kretati se i raditi na području drugih država članica Europske unije. Sloboda kretanja u EU predstavlja temeljno pravo radnika i članova njihovih obitelji. Sloboda kretanja radnika podrazumijeva ukidanje svake diskriminacije na temelju državljanstva među radnicima iz država članica u vezi sa zapošljavanjem, primicima od rada i ostalim uvjetima rada i zapošljavanja.

• Radnicima isti uvjeti rada bez diskriminacije

Počnite se baviti pitanjem budućnosti
Sredinom lipnja ove godine EPSCO Vijeće (Vijeće ministara za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo i potrošačka pitanja) usvojilo je zaključke pod nazivom „Promjene u svijetu rada: promišljanja o novim oblicima rada i učincima na sigurnost i zdravlje radnika“.
Zaključci Vijeća su usmjereni na sigurnost i zdravlje na radu u odnosu na digitalizaciju, robotizaciju, upotrebu umjetne inteligencije i razvoj gospodarstva digitalnih platformi. U njima se usto prepoznaje činjenica da novi oblici rada pridonose socijalnoj uključenosti, ali i da mogu ozbiljno dovesti u pitanje tradicionalne uvjete zapošljavanja te osiguravanje primjerene razine zaštite radnika.

Vrijeme nije uvijek novac
Sukladno odredbama Zakona o radu, puno radno vrijeme radnika u Hrvatskoj ne smije biti duže od 40 sati tjedno. To znači da u našim radnim okolinama, od ponedjeljka do petka, provodimo 8 sati dnevno. Prema istraživanju Melbourne Institute Worker Paper, to je previše.
Naime, prosječna osoba u pravilu nije sposobna za potpuni koncentrirani rad duži od 4 do 5 sati dnevno. U tom vremenu uspijevamo našu pažnju usmjeriti na posao, nakon čega gubimo fokus i ostatak radnog vremena ne funkcioniramo sa sto posto naših mogućnosti. U ovom slučaju ne vrijedi ona „vrijeme je novac“ te sama činjenica da radimo duže ne znači nužno da radimo efikasnije ili kvalitetnije.

• Vrijednost slobodnog vremena

Posao i nakon umirovljenja - Istraživanje o radu u mirovini
Portal Moj Posao je Istraživanjem o radu u mirovini, u kojem je sudjelovalo 2.800 ispitanika, pokušao doznati u kojoj mjeri su građani otvoreni za mogućnost zaposlenja nakon odlaska u mirovinu.

• Četvrtina ispitanika ne želi raditi u mirovini
  • U mirovini žele nastaviti raditi svoj posao
  • Nedostatak novca je glavni razlog povratka na posao
  • Manje vremena za obitelj i hobije
  • Sami trebamo odlučiti hoćemo li raditi

Rad u mirovini
Od 1. siječnja ove godine svi umirovljenici imaju mogućnost zaposlenja na pola radnog vremena uz zadržavanje mirovine. U prva četiri mjeseca 2019. g. na nepuno radno vrijeme se zaposlilo 9.425 umirovljenika. Značajno je to povećanje u odnosu na prosinac 2018. g., kada je bilo zaposleno 5.138 osoba, a trend rasta broja umirovljenika zaposlenih na pola radnog vremena očekuje se i u nastavku godine.

• Tko sve ima pravo raditi uz zadržavanje mirovine?
  • Pravo na novi izračun mirovine

Presuda Suda EU - Poslodavci su dužni evidentirati radno vrijeme na dnevnoj razini
Polovicom svibnja 2019. godine Europski sud pravde Europske unije donio je presudu u kojoj je zauzeo stav da su poslodavci obvezni voditi evidenciju dnevnog radnog vremena koje je radnik odradio. U presudi Sud najprije ističe važnost temeljnog prava svakog radnika na ograničenje najduljeg radnog vremena i na razdoblja dnevnog i tjednog odmora. Države članice su dužne radnicima omogućiti da se stvarno koriste pravima koja su im dodijeljena pravom Europske unije. S tim u vezi Sud podsjeća da radnika treba smatrati slabijom stranom radnog odnosa te je stoga potrebno poslodavcu onemogućiti da ograničava prava radnika.

• Dnevna evidencija radnoga vremena važna za zaštitu prava radnika

U pripremi je niz strateških mjera
Nacionalna demografska strategija revitalizacije RH na kojoj je od lani radila skupina od 16 stručnjaka, a koju je oformilo Ministarstvo za demografiju, gotova je barem što se tiče stručnjaka koji su predložili stotinjak mjera i sada se samo čeka da nadležno ministarstvo finalni dokument uputi u javnu raspravu.

• Roditeljski dopust, rad od kuće, fleksibilno radno vrijeme
  • Rad nedjeljom
  • Odgoda plaćanja davanja

Lista najtraženijih zanimanja
Lista zanimanja koja će u sljedećih deset godina biti najtraženija i najbolje plaćena – poredak će vas iznenaditi – na samom vrhu nisu ni menadžeri, ni IT stručnjaci, ni kirurzi...
Medicinska sestra ili softver developer, ne moraju se brinuti da se u skorijoj budućnosti neće moći zaposliti, pokazuju podaci Ureda za statistiku rada u SAD-u. Znanstvenici tog Ureda su, naime, objavili projekciju o budućnosti nekoliko stotina profesija, a napravili su listu zanimanja u kojima će kroz sljedećih deset godina biti najveća potražnja za zaposlenicima te će biti najplaćenija.

• Deset najtraženijih zanimanja u budućnosti
  • Najtraženija zanimanja budućnosti od 11. do 24. pozicije

Benefiti automatizacije - Sindikati u Europi pozivaju na 4-dnevni radni tjedan
Iz sindikalnih krugova u Europi se sve više može čuti da je došlo vrijeme da se uvede 4-dnevni radni tjedan kao dostignuće i ambicija 21. stoljeća.

• Vrijeme je da radnici iskoriste koristi koje nosi automatizacija

Stranica: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »