Stranica: « Prva 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Zadnja »
Sindikalna podružnica umirovljenika - Izlet u Ogulin
Za odredište izleta, u srijedu, 10. travnja, članovi Podružnice umirovljenika odabrali su Ogulin, gdje ih je dočekala pripovjedačica bajki i priča za djecu i odrasle, ujedno i turistički vodič, gospođa Sabina Sabljak. U obilazak grada krenulo se od Đulinog ponora, potom kratkim upoznavanjem Ivane Brlić Mažuranić, hrvatske književnice koja je u Hrvatskoj i svijetu poznata kao jedna od najznačajnijih spisateljica za djecu, budući da je rođena u Ogulinu 1874. godine, zatim je obiđen Stari grad (Frankopanski kaštel), župna crkva sv. Križa i u središtu grada vrelo Cesarovac.
Na putu za Gornji Zvečaj zaustavili smo se u mjestu Tounj kod impozantnog dvokatnog kamenog mosta, izgrađenog 1775. godine preko kanjona rijeke Tounjčice na Jozefinskoj cesti, gdje je prilikom obnove ceste 1836. godine na postojećem mostu dograđen i drugi kat, te je time most dobio svoj konačni izgled i oblik.
Druženje umirovljenika uz zajednički ručak, a zatim glazbom uživo i plesom te neizbježnom belom, nastavljeno je u Gornjem Zvečaju u restoranu "Zeleni kut".

Aktualnosti u Tisku - Tisak plus d.o.o.
Kao što je najavljivano, Tisak d.d. je s 1. travnja 2019. postao Tisak plus d.o.o. Trenutačno se nova grupacija Fortenova (bivši Agrokor) nalazi u implementaciji nagodbe i prijenosu podataka u nove sustave. Kako i svi, tako i Tisak ima svoje izazove vezano za implementaciju nagodbe. Svi ugovori o radu su se prenijeli na Tisak plus d.o.o., te su radnici zadržali sva svoja prava.

• Inicijativa za radničko vijeće

Vjesnik - Tvrtko Gretić, glavni sindikalni povjerenik
Za glavnog sindikalnog povjerenika u podružnici Vjesnik je izabran Tvrtko Gretić. U tijeku su izborne skupštine u ostalim odjelima kod poslodavca: dorada, revijalna rotacija, ravni tisak, priprema i CTP, tehnološka služba, nabava, računovodstvo i novinska rotacija, ekspedit i održavanje. Nakon isteka roka u kojem članovi mogu istaknuti svoju kandidaturu za sindikalnog povjerenika, izborne skupštine će se održati krajem travnja 2019. g. u svakom odjelu.

GZH - Nastavljeni pregovori
Nakon što je predstavnik vlasnika Grafičkog zavoda Hrvatske dostavio svoje nove prijedloge za izmjene Kolektivnog ugovora, nakon proteka dužeg vremenskog razdoblja nastavljeni su kolektivni pregovori u Grafičkom zavodu Hrvatske za novi Kolektivni ugovor, koji su održani 15. ožujka 2019. godine.
Predstavnik vlasnika Mihovil Žužul je predstavnike Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske upoznao s razlozima izmjene pojedinih odredbi Kolektivnog ugovora, iako je Sindikat grafičara s ranijom Upravom, koju je tada predstavljao Ognjen Bojanac, dogovorio potpisivanje novog kolektivnog ugovora kojim bi se u narednom razdoblju od godine dana zadržala ista razina prava radnika imajući u vidu činjenicu da se nije mogao postići dogovor oko povećanja plaće radnicima i o potrebi smanjivanja trajanja godišnjeg odmora.
Darije Hanzalek, predsjednik Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske pozdravio je dosadašnja i najavljena ulaganja poslodavca u unapređenje poslovanja te je naglasio kako je kolektivni ugovor svakako važna sastavnica koja ukazuje na stabilnost poslodavca. Predstavnici Sindikata su ujedno upoznali poslodavca sa zaključcima i stavovima radnika GZH koje su radnici iskazali na skupu radnika održanom u veljači ove godine.
Dok se u razgovoru s poslodavcem postiglo suglasje o određenim pitanjima, ostalo je još otvoreno pitanje koje se odnosi na plaću radnika i zaštitu starijih radnika, koje će poslodavac još dodatno razmotriti i na sljedećem sastanku izvijestiti Sindikat grafičara o svojim prijedlozima i stavovima.

Lana, Karlovac - Ponovno povjerenje Maji Vidaković
Dana 26. ožujka 2019. godine u sindikalnoj podružnici Lana – Karlovačka tiskara d.d. Karlovac održana je izborna Skupština sindikalne podružnice na kojoj su za sindikalne povjerenike u novom mandatnom razdoblju izabrani Maja Vidaković i Tomislav Kalčec, dok je Maja ujedno izabrana za glavnu sindikalnu povjerenicu u toj sindikalnoj podružnici.
Osvrćući se na proteklo mandatno razdoblje, Maja Vidaković je naglasila izrazito dobru suradnju Sindikata grafičara s poslodavcem, koja je rezultirala kontinuiranim povećanjem materijalnih prava radnika i njihovih uvjeta rada kod poslodavca kroz proces kolektivnog pregovaranja i sklapanja novih kolektivnih ugovora iz godine u godinu.
Za iduće razdoblje naglasila je nužnost većeg angažiranja na učlanjenju novih članova u Sindikat kako bi se postotak sindikalno organiziranih članova u toj sindikalnoj podružnici značajnije povećao. Ujedno je naglasila da ohrabruje činjenica da se mlađi radnici učlanjuju u Sindikat čime pokazuju svoju osviještenost za potrebu kolektivnog organiziranja i međusobne solidarnosti.

Radin Print - Uskoro početak kolektivnih pregovora za kolektivni ugovor
Na inicijativu Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske 27. ožujka 2019. godine u Radin Printu d.o.o. Sveta Nedjelja s poslodavcem je održan inicijalni sastanak u vezi početka kolektivnih pregovora za kolektivni ugovor kod tog poslodavca.
Dalibor Pinjuh je ispred poslodavca naglasio da je poslodavac otvoren prema mogućnosti početka kolektivnih pregovora imajući u vidu mogućnosti fleksibilnijeg uređenja određenih pitanja kroz kolektivni ugovor, a koja mogu svakako pridonijeti boljoj organizaciji i poslovanju poslodavca.
Darije Hanzalek, predsjednik Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske ukazao je poslodavcu na prednosti koje sa sobom nosi sklapanje kolektivnog ugovora, kako u odnosu na radnike tako i u odnosu na poslodavce.
Obje strane su se suglasile kako postoji želja da se suradnja poslodavca i Sindikata intenzivira kroz početak kolektivnih pregovora u nadi da će pregovori biti uspješno okončani sklapanjem kolektivnog ugovora kojim će se urediti prava radnika u Radin Printu d.o.o.
Sindikat i poslodavac su se dogovorili da će, do ispunjenja određenih formalnih pretpostavki za početak kolektivnih pregovora, u međuvremenu razmijeniti određene stavove i prijedloge o strukturi i sadržaju mogućeg kolektivnog ugovora.

DES - Poslodavac ne prihvaća zahtjev sindikata za povećanje plaće!
Nakon što je pregovarački odbor sindikata od poslodavca zatražio žurno očitovanje na zahtjev sindikata da se sazove skup radnika na kojem bi poslodavac radnike izvijestio o poslovanju i financijskom stanju poslodavca te o tijeku i sadržaju kolektivnih pregovora te da se nastave kolektivni pregovori, poslodavac se dopisom obratio pregovaračkom odboru sindikata u kojem je naglasio da prema financijskim izračunima, procjenama i projekcijama ne može iznaći sredstva za povećanje plaće svih radnika u DES-u.
Unatoč zaključku s prije održanih sastanaka pregovaračkih odbora sindikata i poslodavca, kada je zaključeno da će se pregovori održavati svaka dva tjedna kako bi se zadržala komunikacija i dijalog o novom kolektivnom ugovoru, poslodavac je predložio nastavak kolektivnih pregovora tek u svibnju, s obzirom na to da poslovne obveze članova pregovaračkog odbora poslodavca sprječavaju poslodavca da kolektivne pregovore zakaže za neki raniji termin. S obzirom na navedeno, možemo zaključiti da poslodavcu očito nije u interesu da se bez dodatnog odugovlačenja i zajedničkim razgovorom iznađe odgovarajući model povećanja plaće svim radnicima u DES-u.
S obzirom na to da se poslodavac ujedno nije odredio prema zahtjevu sindikata za održavanjem skupa radnika DES-a, sindikati će razmotriti mogućnost sazivanja skupa radnika DES-a kako bi radnike informirali o dosadašnjem tijeku kolektivnih pregovora i zahtjevima sindikata, te će sukladno zaključcima s navedenog skupa radnika poduzeti daljnje aktivnosti kako bi se osigurao dogovor s poslodavcem o novom kolektivnom ugovoru.

Posjet krapinskim neandertalcima
Dolaskom dužih dana i lijepog vremena, članovi Podružnice odlučili su se da kao destinaciju prvog izleta u 2019. godini, u srijedu 13. ožujka, odaberu Krapinu i posjet Muzeju krapinskih neandertalaca. Davne 1899. godine, kada su započela paleontološka istraživanja na Hušnjakovu brdu u Krapini, pod nadzorom Dragutina Gorjanovića-Krambergera, otkriven je krapinski pračovjek poznat kao Homo sapiens neanderthalensis.
Nakon što su, uz stručno vodstvo, na ulazu u muzejski prostor podijeljeni u dvije grupe, sudionici izleta su pogledali 15-minutni film, te obišli muzej koji je sastavljen od: susreta s prošlošću, Krapina 1899, u potrazi za precima, otkriće na Hušnjakovu brijegu, Dragutin Gorjanović-Kramberger, odjeci i tumačenje otkrića, iščitavanje nalaza, postanka svijeta, uspona života, stanište krapinskih neandertalaca, morfologije, kamenodobne kulture, ponašanja, vrijeme i prostor, sudbine, paleozoik u Hrvatskoj i nakon neandertalaca.
Nakon obilaska muzeja, druženje je nastavljeno do povratka u Zagreb, uz zajednički ručak u restoranu "Preša".

Započeli kolektivni pregovori u Lani – Karlovačkoj tiskari d.d.
S obzirom na to da važeći Kolektivni ugovor u Lani – Karlovačkoj tiskari d.d. istječe 1. travnja, pregovarački odbori Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske započeli su pregovore za novi Kolektivni ugovor za radnike u Lani – Karlovačkoj tiskari d.d.
Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske pozdravio je nastojanja poslodavca da se kontinuirano zalaže na unapređenju prava radnika u toj tvrtki te na unapređenju poslovanja i poslovnih procesa.
U kontekstu dosadašnje konstruktivne i korektne suradnje s poslodavcem u Lani – Karlovačkoj tiskari d.d., a uvažavajući potrebu zadržavanja radnika u djelatnosti te unapređenja razine njihovih materijalnih prava, uvjereni smo da će i ovi kolektivni pregovori u Lani – Karlovačkoj tiskari d.d. biti okončani sklapanjem novog, boljeg Kolektivnog ugovora.

Narodne novine - Pokrenuta inicijativa za kolektivne pregovore
Imajući u vidu činjenicu da važeći Kolektivni ugovor za radnike u Narodnim novinama d.d. i Aneks I. Kolektivnom ugovoru od 26. travnja 2018. godine istječu 30. travnja 2019. godine, Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske pokrenuo je inicijativu za početak kolektivnih pregovora o izmjenama i dopunama važećeg Kolektivnog ugovora, odnosno o produženju njegovog važenja sukladno članku 119. važećeg Kolektivnog ugovora.
Pregovarački odbor sindikata čine Darije Hanzalek, Marina Kasunić Peris, Davorka Regvat, Silvija Net i Zoran Leko.
Očekujemo da se prvi sastanak pregovaračkih odbora poslodavca i sindikata održi krajem ožujka.

Stranica: « Prva 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Zadnja »