Stranica: « Prva 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Zadnja »
Slobodna Dalmacija ne gubi svoj identitet
Slijedom preuzetih obaveza u okviru predstečajne nagodbe, pokrenutih procesa i stečenih zakonskih uvjeta, 31. kolovoza 2018. godine planirano je pripajanje Slobodne Dalmacije d.d. Hanza Mediji d.o.o.
Slobodna Dalmacija, kao najčitanija dnevna novina na području Dalmacije, time ne gubi svoj identitet, mijenja se pravna osobnost tvrtke, a sve ostalo što Slobodnu Dalmaciju čini prepoznatljivom i važnom, ostaje isto.
Sam proces prije svega se provodi radi ispunjenja preuzetih obaveza u predstečajnoj nagodbi, a čime se i u budućnosti osigurava opstojnost tvrtke u dijelom izmijenjenim pravnim uvjetima, ali s jasno naglašenim ciljem da Slobodna Dalmacija ostane prepoznatljiv brend na hrvatskom tržištu. Kao i svako pripajanje te vrste, tako i ovo predviđa ispunjenje određenih, ne samo pravnih, već i organizacijskih uvjeta, koji se, naravno, odnose i na zaposlenike. Cilj takvih promjena osiguranje je nesmetanog poslovanja i konkurentnosti na tržištu tiskanih i online izdanja u budućnosti. Takve promjene rezultat su stalnih kretanja i transformacija koje se događaju u današnjem svijetu.
Svakodnevno smo svjedoci činjenici da se oni koji se na vrijeme ne uspiju prilagoditi stalnim promjenama i potrebama tržišta, nažalost, moraju pomiriti s time da za njih na tržištu nema mjesta.
I radnici i poslodavac u ovom procesu imaju i trebaju imati isti cilj, da se što bolje prilagodimo zahtjevima modernog svijeta i poslovanja, te da kao društvo u cjelini zauzmemo i zadržimo što više pozicije na medijskom prostoru Hrvatske, što donosi bolju i sigurniju budućnost za sve.

Podružnica umirovljenika - Putevima Frankopana
Za 12. lipnja, prije dolaska ljeta kada se članovi podružnice rasprše sa svojim članovima obitelji od mora do planina, organiziran je posjet Kraljevici, odnosno na simboličan način obilježena je 900. godišnjica dolaska Frankopana na naša područja. Kako smo prošle godine posjetili frankopanske dvorce Novigrad na Dobri i Staru Sušicu, obol godišnjici dali smo posjetom Posjetiteljskom centru Kraljevica koji je smješten u nekadašnjim odajama Ane Katarine Frankopan. Uz instalaciju stola s grafikama kaštela i dvoraca Kulturne rute, domaćin Petar upoznao je nazočne o obitelji Krčkih knezova, o povijesnom i sadašnjem stanju svih točaka Kulturne rute Putovima Frankopana, koja se sastoji od 17 dvoraca, kaštela, starih gradova i tri sakralna izdanja. Naši umirovljenici imali su na raspolaganju interaktivnu kartu s fotografijama i tekstualnim opisima kaštela i gradova na području Kulturne rute, kao i dodirni ekran s vremenskom lentom za upoznavanje Frankopana, te 15-minutni animirani film o Frankopanima. U prostoru kule mogli su razgledati, uz mramorni kamin, biblioteku s raznovrsnom povijesnom literaturom, brošurama te turističkim informacijama vezanim za kulturne i prirodne ljepote, koji se nalaze u blizini frankopanskih kaštela na području primorsko-goranske županije.
Nakon razgledavanja dvorca, poslije zajedničkog ručka u konobi Fran Krsto Frankopan članovi su se uputili u Oštro na kupanje, a neki do povratka u Zagreb, bacili i pokoju partiju belota.

Tisak - Nezadovoljstvo malim plaćama
U organizaciji Radničkog vijeća TISKA nakon dužeg razdoblja održani su skupovi radnika, što je zakonska obveza.

Skupovi Radničkog vijeća, osim što imaju za cilj poboljšati komunikaciju na relaciji poslodavac – radnik, dobar su način da se zajedničkim razgovorom pokušaju riješiti svi problemi s kojima se radnici suočavaju. Ove godine održana su 4 skupa i to po regijama; za regiju Sjever u Zagrebu (24. svibnja), za regiju Jug u Splitu (28. svibnja), za regiju Zapad u Rijeci (11. lipnja) i za regiju Istok u Osijeku (12. lipnja).

Tisak - Tražimo povećanje plaća
S obzirom na to da je Dodatak Kolektivnom ugovoru za radnike Tiska, koji sklopljen na razdoblje od godine dana s prestankom važenja 1. srpnja 2018. godine, a kojim su uređena neka od materijalnih prava radnika, prije svega osnovica plaće, Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske i Sindikat Novine uputili su poslodavcu zajedničku inicijativu za početak kolektivnih pregovora o sklapanju novog Dodatka kolektivnom ugovoru kojim bi se na odgovarajući način uredila pojedina materijalna prava radnika u Tisku d.d. te unaprijedila razina plaće radnika, posebice onih koji prirodom posla nose poslovanje Tiska. Imajući u vidu činjenicu da su na do sada održanim skupovima radnika diljem Hrvatske radnici iskazali svoje nezadovoljstvo razinom plaće, dogovoreno je da će jedan od osnovnih zahtjeva pregovaračkog odbora sindikata biti osjetno povećanje plaće radnika u Tisku.
Oba reprezentativna sindikata su ujedno postigla dogovor o broju i sastavu Pregovaračkog odbora sindikata te je dogovoreno da će svaki sindikat u pregovarački odbor sindikata imenovati po četiri člana. U ime Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske u pregovarački odbor su imenovani Darije Hanzalek, Marina Kasunić Peris, Tatjana Dretar i Nevenka Bistrović.
Trenutno se očekuje prvi zajednički sastanak pregovaračkih odbora sindikata i poslodavca na kojem će sindikati poslodavcu iznijeti svoje zahtjeve. S obzirom na to da važenje Dodatka kolektivnom ugovoru istječe krajem lipnja, očekujemo da se dogovor o novom Dodatku kojim će u prvom redu biti dogovoreno povećanje plaće radnika, postigne do kraja lipnja.
Redovito ćemo obavještavati radnike o tijeku kolektivnih pregovora kako bi radnici pravovremeno bili upoznati sa svim informacijama o kojima se razgovora tijekom kolektivnih pregovora.

Zrinski - Tražimo novi Kolektivni ugovor
Nakon što je posljednji Kolektivni ugovor u Zrinskom istekao krajem travnja, a novi je za naredno razdoblje direktorica Mirjana Ovčar odbila potpisati, Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske je početkom lipnja poslodavcu uputio i službenu inicijativu za početak kolektivnih pregovora za novi Kolektivni ugovor kako bi se radnicima u Zrinskom osigurala određena materijalna sigurnost i ista razina prava.
Naime, tijekom proteklog razdoblja kolektivni ugovori u Zrinskom su se sklapali na izrazito kratka razdoblja i to od tri mjeseca da bi se krajem prošle godine ta razdoblja skratila na mjesec dana. Tako izrazito kratka razdoblja važenja Kolektivnog ugovora radnicima u Zrinskom nisu osiguravala nikakvu stabilnost i sigurnost i kao posljedica toga, ali i trenutačne niske razine prava, radnici u Zrinskom iskazuju nezadovoljstvo.
Iz navedenog razloga su se predstavnici Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske 14. lipnja 2018. godine sastali s direktoricom Mirjanom Ovčar kako bi se razgovaralo o novom Kolektivnom ugovoru, koji bi se sklopio na razdoblje duže od jednog mjeseca. Tijekom sastanka se jasno moglo zaključiti da u Zrinskom postoje mnogi i poslovni i organizacijski problemi koji uzrokuju nezadovoljstvo radnika koje se ogleda i odlaskom stručnog kadra. Na kraju sastanka je zaključeno da će se novi Kolektivni ugovor za radnike u Zrinskom d.d Čakovec sklopiti do 31. srpnja 2018. godine s obzirom na to da do toga dana traje mandat sadašnjoj direktorici, te će se o novom Kolektivnom ugovoru i razini prava razgovarati tijekom srpnja.

GZH - Oglušuju se na zahtjev za sklapanje Kolektivnog ugovora
S obzirom na to da je Dodatkom II. Kolektivnom ugovoru Grafičkog zavoda Hrvatske d.o.o. produženo važenje Kolektivnog ugovora Grafičkog zavoda Hrvatske do 30. lipnja 2018. godine, Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske je 22. svibnja 2018. godine Upravi Grafičkog zavoda Hrvatske uputio inicijativu za sklapanje novog Kolektivnog ugovora kako bi se kroz zajednički socijalni dijalog dosadašnja suradnja poslodavca i sindikata još više unaprijedila na obostranu dobrobit i poslodavca i radnika. Sindikat je tom prilikom ujedno predložio održavanje zajedničkog sastanka pregovaračkih odbora kako bi se pristupilo kolektivnom pregovaranju i dogovorio novi Kolektivni ugovor.
S obzirom na to da se poslodavac oglušio na ranije dostavljenu inicijativu za početak kolektivnih pregovora, Sindikat je 13. lipnja 2018. godine ponovio inicijativu za početak pregovora te je zatražio hitan sastanak pregovaračkih odbora sindikata i poslodavca idući tjedan u cilju očuvanja stabilnih odnosa u Grafičkom zavodu Hrvatske.

Započeli su pregovori u Bakrotisku d.d. Garešnica
S obzirom na to da Kolektivni ugovor za Bakrotisak, koji je sklopljen prošle godine, istječe sredinom lipnja, 5. lipnja 2018. godine održan je prvi sastanak pregovaračkih odbora sindikata i poslodavca o novom Kolektivnom ugovoru.
U pregovarački odbor sindikata imenovani su Darije Hanzalek, Marina Kasunić Peris, Josip Strahonj i Milena Miščević.
Na prvom sastanku je pregovarački odbor sindikata poslodavcu iznio svoje prijedloge za novi Kolektivni ugovor koji se temelji na unapređenju materijalne razine prava radnika u Bakrotisku, posebice plaće radnika.
Iako je porast plaće radnika u Bakrotisku vezan za porast minimalne plaće na nacionalnoj razini, pregovarački odbor sindikata smatra da je u cilju zadržavanja radnika kod poslodavca i poboljšanja kvalitete rada nužno dodatno povećati osnovicu plaće radnicima. Tim više sindikat smatra da je to moguće jer poslodavac kroz dodatne pojedinačne stimulacije plaće gradi politiku povećanja plaća radnika svjestan činjenice da radnici odlaze i da je na tržištu rada teško pronaći i zadržati radnike.
Sastanak je protekao u pozitivnom ozračju te je sukladno zaključcima s navedenog sastanka Sindikat grafičara poslodavcu i u pisanom obliku dostavio svoje prijedloge za novi Kolektivni ugovor. Očekujemo da ćemo na sljedećem sastanku pregovaračkih odbora uspjeti pronaći kvalitetno i prihvatljivo rješenje za bolji Kolektivni ugovor za radnike u Bakrotisku d.d. Garešnica.

HRT - Dogovor dva sindikata
Na inicijativu Samostalnog sindikata radnika HRT-a 6. lipnja 2018. godine održan je zajednički sastanak članova predsjedništva Samostalnog sindikata radnika HRT-a i predstavnika Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske na kojem se razgovaralo o trenutačnoj situaciji na Hrvatskoj radioteleviziji, problemima s kojima se susreće članstvo sindikata u svom svakodnevnom radu, kao i o zajedničkoj suradnji oba sindikata na zaštiti interesa radnika na HRT-u.

• Poslodavac se oglušuje na inicijative sindikata

Lana,Karlovačka tiskara - Nova tabela radnih mjesta
Na inicijativu poslodavca u Lani – Karlovačkoj tiskari d.d. Karlovac, a uz suglasnost Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske, dogovorena je izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora u tabeli radnih mjesta prema složenosti poslova koja će za posljedicu imati povećanje plaće radnicima koji su zaposleni na radnim mjestima rukovoditelj smjene u radnom odjeljenju Tisak i predradnik odjela Kartonaže, rukovoditelj odjela Kartonaže i rukovoditelj odjela Dorade.
Na temelju navedenih izmjena tabele radnih mjesta koja je sastavni dio Kolektivnog ugovora u Lani – Karlovačkoj tiskari, radnicima na navedenim radnim mjestima plaća je povećana od 1. svibnja 2018. godine.

HRT - Nužno udruživanje
Dana 27. travnja 2018. Sindikat radnika HRT-a održao je skup svojih članova na kojem je osnovna svrha bila informirati članove sindikata o promjenama u Kolektivnom ugovoru za radnike na HRT-u, koji je potpisan početkom travnja 2018. godine. Ispred Sindikata grafičara skupu je prisustvovala Marina Kasunić Peris, koja je bila članica Pregovaračkog odbora sindikata
Na skupu su članovi istaknuli razočaranje razjedinjenošću sindikata na HRT-u te su istaknuli inicijativu za boljom koordinacijom svih sindikata na HRT-u u narednim kolektivnim pregovorima.
Ujedno su naglasili da je nužno u koordinaciji s ostalim sindikatima na HRT-u prethodno utvrditi sindikalne zahtjeve za novi kolektivni ugovor kako bi se pojedina prava svih radnika na HRT-u unaprijedila, umjesto da se promiču partikularni interesi pojedine kategorije radnika na HRT-u.

Stranica: « Prva 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Zadnja »