Godišnji odmor
Hrvatska kao turistička zemlja svako ljeto privlači stotine tisuća turista koji godišnji odmor provode na našoj obali. Stoga nije čudno da i hrvatski radnici žele svoj godišnji odmor isto tako provesti. Kako bi znali barem u osnovi kako ostvariti svoje pravo na godišnji odmor, u nastavku dajemo odgovore na najvažnija pitanja o godišnjem odmoru. Pitanje godišnjeg odmora regulirano je Zakonom o radu (Narodne novine 93/14, 127/17 dalje u tekstu ZOR).

• Najkraće trajanje godišnjeg odmora
  • Utvrđivanje trajanja godišnjeg odmora
  • Razmjerni dio godišnjeg odmora
  • Raspored korištenja godišnjeg odmora
  • Načini korištenja godišnjeg odmora
  • Naknada plaće
  • Regres

Međunarodna organizacija rada (ILO) - Konvencija br. 190 o nasilju i uznemiravanju u svijetu rada
Nakon dvogodišnje rasprave, Međunarodna organizacija rada je na svojem zasjedanju 21. lipnja 2019. g. sa 439 glasa za, 7 protiv i 30 suzdržanih, usvojila Konvenciju o nasilju i uznemiravanju u svijetu rada te pripadajuću Preporuku.

• Zabrana svih oblika nasilja
  • Široko područje primjene

15. sjednica Predsjedništva - Ususret 7. kongresu
15. sjednica Predsjedništva Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske je održana 5. srpnja 2019. g. u Domu Sindikata grafičara. Središnja tema sjednice je bio 7. kongres Sindikata grafičara u rujnu 2019. g. i donošenje odluka u cilju njegove pripreme.

• Verificirane izborne skupštine
  • Sporazum sa Sindikatom radnika HRT-a
  • Pregled Projekta Dijalog i znanje napredak grade
  • Pripreme za 7. kongres
  • Verifikacija zastupnika za 7. kongres
  • Potencijalni kandidati za organe i funkcije u Sindikatu
  • Radna tijela Kongresa
  • Nacrt izmjena i dopuna Statuta
  • Izvještaj o radu Sindikata između 6. i 7. kongresa
  • Priznanja i gosti

Poslodavci su najodgovorniji za egzodus radnika!
Uzavrelu atmosferu ranog, lipanjskog ljeta, dodatno su „zagrijali“ vapaji poslodavaca koje su prenosili mediji. Razlog dozivanja pomoći ovaj je put bio neočekivan. Odjednom, eto, iz čista mira, poslodavci su ostali bez radnika.
Istina, ovo stanje je počelo prije dvije godine, kada je krenuo masovni egzodus radnika preko granice, a kulminacija je nastala u proljeće ove godine. Iako ovim iseljavanjem nisu u jednakoj mjeri zahvaćeni svi sektori gospodarstva, nedostatak radnika najveći je u turizmu, trgovini, građevinarstvu i prometu, granama djelatnosti o kojima je najviše ovisan gospodarski rast. Stoga su, kao i uvijek, poslodavci u pomoć prizivali Vladu, da odobrenjem povećanih kvota odobri uvoz jeftine radne snage s istoka. Koliko će biti uzajamno zadovoljstvo, znat će se na kraju sezone.

• S razlogom cmizdre nad svojom sudbinom
  • Plaća ispod stola – varanje države i radnika
  • Prebacivanje odgovornosti
  • Sve je više bogataša
  • Gdje je rješenje?

Sporazum sa Sindikatom radnika HRT-a - Naše otvaranje prema medijskim djelatnostima
Prema smjernicama drugog sporazuma od 8. srpnja 2016. godine nastavljeni su daljnji razgovori sa Sindikatom radnika HRT-a u postupku otvaranja našeg Sindikata prema svim medijskim djelatnostima, a s ciljem da se konkretni zajednički dogovor realizira do rujna 2019. godine.
Podsjetimo, anticipirajući razvoj i povezanost svih informacijskih medija te brzu transformaciju grafičko-nakladničke djelatnosti, prije oko četiri godine započet je proces razvoja našeg i drugih bliskih sindikata prema jedinstvenom sindikatu koji će zastupati interese svih radnika zaposlenih u djelatnostima vezanim uz sve oblike medija kao nositelja informacija i ostvarivanja komunikacija. Ovakva težnja prilagodbi i našeg Sindikata, čiji smjer je potvrđen odlukama posljednjeg kongresa i predsjedništva, je pozitivan put prema snažnijem sindikatu koji će na dobrobit svih članova moći odgovarati izazovima novog vremena. Prvi korak već je u potpunosti učinjen s kolegama iz Odašiljača i veza još 2015. godine, a oni danas čine jednu od najuspješnijih i najuzornijih podružnica našeg Sindikata.
Što se tiče Sindikata radnika HRT-a, oni su sporazumom iz 2016. godine već stekli članska prava u našem sindikatu uz zadržavanje izvornog članstva, a što podrazumijeva gotovo sva prava koja imaju i ostali članovi našeg Sindikata (uz pojedine iznimke), te primjerene obveze. Ovime se podrazumijeva radno-pravna zaštita, kolektivno pregovaranje, edukacija sindikalnih aktivista, informiranje, uključujući i distribuciju lista Grafičar, individualne pozajmice, solidarne pomoći i sl. S druge strane, Sindikat radnika HRT-a bio je obvezan izdvajati i preusmjeravati našem Sindikatu primjereni dio mjesečne članarine. U konačnici preostaje potpisati završni Sporazum prema kojem će članovi Sindikata radnika HRT-a postati članovi našeg Sindikata potvrđujući naše otvaranje u Sindikat grafičkih i medijskih djelatnosti, a pri čemu bi nova podružnica nastavila samostalno djelovati u okviru ovog Sindikata, dok se dosadašnja materijalna prava i eventualne obveze samih Sindikata kao pravnih subjekata ne prenose.

Tisak plus d.o.o. - Valja nam opravdati povjerenje!
Izbori u TISKU plus d.o.o. za predstavnike u radničkom vijeću te povjerenike radnika zaštite na radu održani su 18. 6. 2019. g. Lista na kojoj je bio Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske zajedno sa Sindikatom trgovine Hrvatske i za radničko vijeće i za predstavnike radnika za zaštitu na radu osvojila je 9 od 15 predstavnika u svakom tijelu, što je vrlo dobar rezultat, odnosno dobila je čak 60% glasova radnika koji su izašli na izbore.
Nositeljica liste kandidata za radničko vijeće je bila Nada Poldrugač iz Zagreba. Nositeljica liste povjereništva zaštite na radu bila je Lukrecija Grizelj iz Šibenika. Obje kolegice su dugogodišnji članovi i aktivisti našega sindikata koje su svojim radom i brigom o članstvu nebrojeno mnogo puta potvrdile ukazano povjerenje.

• Najbolji rezultat
  • Radničko vijeće
  • Povjerenici radnika za zaštitu na radu
  • Kontinuirani rad

Vjesnik Tiskara - 61,3% radnika protiv
Nakon intenzivnih kolektivnih pregovora koji su se provodili tijekom ožujka ove godine, te održanih sastanaka sindikalnih grupa na kojima su članovi sindikata dobili informacije o sadržaju i tijeku kolektivnih pregovora, 3. i 4. srpnja 2019. godine  Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske proveo je među radnicima postupak izjašnjavanja članova sindikata i radnika u sindikalnoj podružnici Vjesnik Tiskara o prihvatljivosti razine prava koju poslodavac u ovom trenutku predlaže urediti novim kolektivnim ugovorom. Na glasovanje se ukupno odazvalo 57% radnika, a od toga je 56% bilo članova sindikata. 61,3%  radnika je glasalo protiv potpisivanja Kolektivnog ugovora u sadržaju na koji je u ovome trenutku pristao poslodavac.
O ishodu provedenog referenduma Sindikat grafičara je obavijestio poslodavca. Jednako tako, a s obzirom na to da su radnici u podružnici Vjesnik Tiskara većinom odbili predloženi tekst novog Kolektivnog ugovora, Sindikat grafičara nije od radnika dobio mandat da potpiše Kolektivni ugovor u sadržaju koji bi u ovome trenutku bio prihvatljiv poslodavcu.
Treba naglasiti da su kolektivni pregovori u Vjesnik Tiskari bili u prvom redu usmjereni na definiranje i transparentno uređenje postojeće razine prava radnika, ali i na njihovo unapređenje gdje je to moguće. Ključna pitanja na koja su se u pregovorima usmjerili razgovori Sindikata i poslodavca uključivala su: plaću radnika, dodatke na plaću, jubilarnu nagradu, otpremninu i ostala materijalna prava radnika (uskrsnica, božićnica, regres, dar za djecu).
S obzirom na sve navedeno kolektivni pregovori za novi Kolektivni ugovor i dalje ostaju otvoreni i nadamo se da će se uskoro nastaviti u cilju postizanja dogovora s kojim bi radnici bili zadovoljni.

40 godina naših Susreta
Brojka 40 zaista je već lijepi jubilej! Tradicija Susreta radnika u tiskarstvu, komunikacijama, nakladništvu i medijima traje od 1975. godine, kada su prvi Susreti održani u Zagrebu.
Imali smo dva kratka prekida, za vrijeme Domovinskog rata od 1992. do 1994. g. i najjače gospodarske krize 2014. i 2015. g. No, ni najtežim vremenima mi ne damo da nas razdvoje! Obnavljamo naša druženja i nastavljamo tradiciju.
U naših prvih 40 Susreta najviše smo se družili u Umagu, čak 19 puta, 5 puta u Malom Lošinju kao i 5 puta u Šibeniku, 4 puta u Rovinju, 3 puta u Zagrebu, po jedan puta u Poreču i Rapcu. Ovdje u Zatonu bili smo drugu godinu zaredom i slušajući komentare većine sudionika, bilo je odlično! Velika hvala svima koji su pridonijeli da slavimo naš jubilej, a najzaslužnijima smo na ovim Susretima odali priznanja.
Dugovječnost može asocirati na prošla vremena, ponavljanje, istek vijeka trajanja… No, to ne vrijedi za naše Susrete. Koliko god trajali, uvijek su novi. Unatoč kontinuitetu, uvijek su toliko drugačiji.

• Susreti dostojni jubileja
  • Napeto na svim terenima